Monday 11 December 2017

Копирано от Фейсбук- групата Философията и звездите

Nikolai Uzunov е в/ъв Speyer, Germany.
Тази година, случайно или не, съм някак все по следите на Едит Щайн. Ето и днес, покрай коледния базар, който посетих с приятели, се натъкнах на града, в който тя живее и преподава, след което заминава за Холандия, връща се отново в Шпайер и за съжаление няколко дни по-късно е изпратена в Аушвиц. 
За съжаление беше неделя и нямаше как да разгледам още от нещата, но ще се върна скоро (и при по-хубаво време). Правя си и самореклама, където съм написал кратък текст + други глупости от последната година. Скоро искам да споделя там и впечатленията си от своя престой във Фрайбург, където се озовах на Лорето щрасе 40 - домът на Едмунд Хусерл. 
https://uzzunov.blogspot.de/
Коментари
George Angelov Чудесно е, че го споделяш, Николай! Ти си на точното място - там, където се е правела голямата философия преди 100 години. Може би си струва днес да се замислим над това, че тогава не е имало проектно финансиране, онлайн библиотеки, лъскави аудитории. Но е имало огромен стремеж към създаването на наука, изкуство, философия. И спокойно, това не е самореклама - пари не искаш  . Само да допълня, че в блога на Николай (който сега разгледах) има много интригуващи текстове за Хусерл/ Хайдегер, Фуко и т. н. Ще прочета по-внимателно и скоро ще се възползвам от възможността да коментирам. А също така и материала за испанските художници. Ел Греко, разбира се, е нещо специално. Към тримата големи, които ти си отбелязал, естествено принадлежи и Диего Веласкес (за него ти пишеш в началото). Макар че той наистина няма как да влезе в графата "забравени и преоткрити". В качеството си на любим художник на краля на Испания  . Имах възможността да гледам голяма негова изложба в Националната галерия на Шотландия (Единбург) - преди доста време. И още помня невероятните детайли.
Управление
Nikolai Uzunov Много различна е философията, когато се преживява, Георги! Първата среща с гроба на Хегел, посещение на къщата на Едит Щайн, а скоро и към Мескирх - родния град на Хайдегер. Тази година минах през Белгия, но ще стигна и до архива на Хусерл. Да, това са лични истории от подобни срещи, но ... надявам се не скучни за останалите. 
Управление

No comments:

Post a Comment