Monday 11 December 2017

Копирано от Фейсбук- групата Философията и звездите

George Angelov сподели видеоклипа на КХ - Критика и Хуманизъм, издателска къща (КХ - Critique & Humanism PH).
Тони (Antoinette Koleva) направо ми събира погледа с нещата, които прави... Това е трейлър (буктрейлър) на новата книга на Издателска къща КХ - Критика и хуманизъм. За да се направи такова нещо, разбирането трябва направо да лети. Да не говорим как в родните условия си призван винаги да правиш от нищо - нещо. Но дори да разполагаш със солиден бюджет и съответния технически ресурс, това пак не е достатъчно. Трябва да знаеш как да привикаш читателя. Трябва да знаеш няколкото ключови изречения. И важните думички, които повдигат завесата. Трябва да знаеш (и да отправиш) посланието.
Отгоре на това се оказа, че КХ правят буктрейлъри и други видео- материали (презентативни мини-филми) от 4 години насам (нещо, което не знам защо и как ми е убягнало). Затова единственото, което мога да кажа по-нататък по въпроса, се събира в една дума - Впечатляващо!
-0:58
296 преглеждания
Коментари
Nikolai Uzunov Когато издаването на книги не е сведено само до бизнес... Пример в това отношение за мен бяха и Стигмати, макар да не издаваха хуманитарна литература, но от тях добих интерес към балканската литература.
Управление
George Angelov И музиката е страхотно подбрана - точно като за трейлър. Въвеждаща в драматизма на сюжетната линия 
Управление
Antoinette Koleva Благодаря ти за топлите и подкрепящи думи, Жоро! А със студенти правим буктрейлъри наистина от години - те са възхитителни, четат тежки теоретични книги, пишат сценарии като за минифилми, играят ролите вътре, снимат кто оператори и режисьори... Вдъхновяваща работа! И на дребния въпрос за музиката: всъщност изобщо не е дребен, намирането на свободна от копирайт музика - и пасваща на първоначалната идея - е мноого времеемко нещо. Да, защото нямаш право да ползваш каквато и да е музика, авторските права са важен проблем тук. А после - привидно незабележимото напасване на появата на кадъра с "удара" на ритъма на музиката хич не е лесна работа... Както се казва: готови сме да направим цяла школа за буктрейлъри, в която и ние самите ще продължаваме да се учим... 
Управление
Alexander Kiossev Аз като стар песимист и любител на бавното четене, ще кажа: лошото е, че Тони има дава наготово малко знанийце, с което повечето ще си останат.... въобще нищо няма да прочетат. Дано да не съм прав.
Управление
Antoinette Koleva Имаме ли друг изход, освен да пробваме да СЪБЛАЗНИМ към четене...? Ето впрочем един истински буктрейлър, направен от трима студенти - философ, социолог и европеист, Явор Стоилов, Слави Сирянов, АНгел Иванов - те са режисьори, оператори, актьори и са се опитали в три минути да представят 600-те страници на свръхтеоретичната книга на Хартмут Роза "Ускоряването": 
https://www.youtube.com/watch?v=IPKGIBs9xEY
Управление
Antoinette Koleva а това е за "Човекът вълк" на Фройд, създаден от студентките по философия Габриела Русинова и Лидия Кондова: 
https://www.youtube.com/watch?v=jKXiu5JQ0Z8
Управление
Antoinette Koleva А това е по "Хиляда плоскости", създаден от един студент философия и една студентка културология, Станимир Стоянов и Катерина Георгиева, ще чуете гласовете на преподаватели - Васко Видински, Жоро Каприев:
https://www.youtube.com/watch?v=y6D1v5UfUvo
Управление
Nikolai Uzunov Съгласен, ако трябва да допълня, в университета знанийцето свършва до някъде и нататък за по-нови книги и автори никой не говори. Страхотно начинание!
Управление
Antoinette Koleva Ето и варианта на Габриела Динева и Вероника Варчева, по онова време студентки по философия и журналистика, пак за същата кига, "Човекът вълк", вижте колко различни гледни точки:
https://www.youtube.com/watch?v=zZQiQW4oeVM
Управление
Alexander Kiossev Съблазняването е винаги за съблазняване, дори когато изглежда инструментализирано за нещо друго.
Управление
George Angelov Сега се връщам и след малко ще ги погледна. Браво, браво!  Напълно съгласен с горния коментар на Тони. Един подобен материал изисква много работа и много време. Както и напасване между идейно съдържание, видео и музика. Да не говорим за другите неща - че тези видеоматериали не се правят с бюджет. Че за музиката има авторско право. И т. н., и т. н. Хиляди ограничения. И в същото време хиляди детайли. За да се получи един- едничък рузултат. И точния ефект - върху потенциалния читател. Добре си представям цялата картина. Всичките моменти при подобен материал са важни. За мен обаче най-впечатляващо е съдържанието на посланието. Защото ако то не е това, което трябва да бъде, другите моменти увисват в безвъздушното пространство. Затова писах, че Тони ми събира погледа. Не за да я хваля - тя е достатъчно позната с работата си. А защото е вдъхновяващо, когато подобни хора са наоколо  . Подобни начинания (и проекти) заразяват с техния ентусиазъм. Ще отговоря на Сашо малко по-късно - за песимизма относно четенето от страна на студентите. Все пак съблазняването, за което Тони пише, е ръководено от въпросните вдъхновение и ентусиазъм. При него провокирането на интереса и играта с желанието не е самоцел. То е заради отключването на стремежа (на студента, на читателя и т. н.). Неговата задача не е да се консумира (и отмине). А тъкмо да остане. Такова "съблазняване" е всъщност убеждаване. Убеждаването изисква самосъзнанието и рефлексията на мислещия индивид.
Управление

No comments:

Post a Comment