Monday 26 August 2013

Четиридесет дни от смъртта проф. Евгений Николов, Главен научен секретар на Академията, един от емблематичните учени в съвременната българска наука

Днес се навършват 40 дни от смъртта на проф. Евгений Николов (1953 - 2013), Главен научен секретар на БАН (2013), и. д. Председател на Академията (2012). Поклон пред светлата му памет!

Проф. Николов беше един от емблематичните учени на Академията - професионалист, експерт по информатика, комуникационни системи и киберсигурност, чиито становища се търсеха и ценяха от представителите на националните институции. Наред с това проф. Николов беше ръководител, който с откритата си позиция и виждания за мястото на науката в обществото, печелеше сърцата на своите колеги. Няма как да забравим вниманието, с което се отнасяше към младите учени и докторантите, грижата му да вниква във всяка позиция, становище и послание.

Чест е било за мен да си получа дипломата за главен асистент от такъв учен и ръководител. Спомням си думите му от един наш разговор, във връзка с научно- организационната дейност, която развиваме с група млади колеги от Академията - "Не се колебайте да ме търсите, не се притеснявайте, че ще ме обезпокоите, имате моята подкрепа". "Вие също имате нашата подкрепа, проф. Николов - отговорих му аз - и това е голяма сила. Вие също може да разчитате на нас". Радвам се, че по този малък и незначителен начин успях да изкажа своята благодарност за ангажимента - за подкрепата, която винаги беше готов да окаже.

Така и ще го запомня - с желанието за подкрепа, със стремежа за разбиране, с уважението към събеседника и човека, с откритата и приятелска усмивка.

No comments:

Post a Comment